Een piepend geluid tijdens het remmen is niet alleen vervelend, ze kan ook wijzen op een probleem met de remmen. Je laat dit best niet te lang aanslepen, zodat het probleem niet verergert. Vaak kan een simpele check of onderhoud aan de remmen voldoende zijn, soms is een herstelling noodzakelijk. Piepende remmen door roestplekken is een klein euvel dat snel verholpen is, terwijl piepende remmen door versleten remschijven een vervanging van de remschijven vereist.

Wat is de oorzaak van piepende remmen?

De meest voorkomende oorzaak van piepende remmen is slijtage van de remblokken of van de remschijven. Die hebben een ingebouwd stuk metaal dat door veelvuldig remmen afslijt. Wie bijvoorbeeld veel kilometers in een stadsomgeving doet, die zal sneller geconfronteerd worden met een slijtage van de remblokken en remschijven. 

Een andere veel voorkomende oorzaak van piepende remmen is roestvorming. Dat kan ontstaan wanneer je wagen veel buiten geparkeerd staat, wanneer je geen garage hebt of wanneer je weinig rijdt met de wagen. Je kunt het piepen van de remmen dan grotendeels zelf verhelpen door een paar keer flink door te remmen (in een open omgeving), waardoor de remblokken en de remschijf vanzelf worden gereinigd.

Andere oorzaken van piepende remmen zijn:

  • Hete remmen
  • Verkeerde montage van remschijf of remblok
  • Montage van goedkope, niet-kwalitatieve remblokken of remschijven
  • Een klein steentje dat vastzit tussen remblok en remschijf 

Is een piepende rem schadelijk?

In het beste geval zijn piepende remmen alleen storend tijdens je rit met de wagen. In een slechter geval kan je remweg langer worden, kan je brandstofverbruik oplopen en/of kunnen je remmen het begeven. Gaat het piepend geluid over in een knarsend geluid? Dan maak je best snel een afspraak bij een garage.

Als het probleem te wijten is aan slijtage van de remschijven, dan wacht je best niet te lang om de remschijven te vervangen. Die kunnen op termijn namelijk helemaal gaan slijten, wat het piepen doet overgaan in een knarsend geluid. Het risico bestaat dan dat je ook andere rem onderdelen gaat beschadigen zodat je herstellingskost hoger wordt.

Een piepend remgeluid door roestvorming is, zoals hierboven al vermeld, niet persé schadelijk maar mag niet te lang aanslepen om het probleem niet erger te maken.

Heb je goedkope remblokken of remschijven laten monteren, is de montage met niet-kwalitatieve onderdelen gebeurd of werd de montage verkeerd uitgevoerd? Dan zit er niets anders op dan kwalitatief materiaal te gebruiken bij een nieuwe montage.

Mocht het probleem bij een klein steentje zitten dat vast zit tussen je remblok en remschijf, dan kan het schoonmaken van de remmen voldoende zijn om het euvel op te lossen. 

Kunnen nieuwe remblokken een piepend geluid veroorzaken?

Dat kan. De reden is vaak dat de nieuwe remblokken nog op de bestaande remschijven moeten inslijten. Na ettelijke kilometers zal het piepend geluid dan vanzelf verdwijnen.

Woon/Werk je in de buurt van Rotselaar of Groot-Leuven? Heb je last van piepende remmen? Maak dan een afspraak bij QCars Gewelt. Wij zijn professionals in het oplossen van remproblemen.

Contacteer ons via info@qcarsgewelt.com of 016 69 44 44

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul uw gebruikersnaam of e-mailadres in. U ontvangt dan een link waarmee u een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.