Een auto die trilt tijdens het rijden kan verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen is het probleem eenvoudig op te lossen, maar er kunnen ook complexere zaken aan de oorzaak liggen. Hieronder worden enkele vaak voorkomende oorzaken van een trillende auto uitgelegd.

Trillen door de banden en/of wielen

De meest voorkomende oorzaak ligt bij de banden of de wielen. Zeker wanneer de trilling op bepaalde snelheden erger is, of bij het nemen van een bocht, kan dit aan de de wielen of banden liggen. 

Bij het zetten van de band op het wiel, wordt deze altijd gebalanceerd met kleine gewichtjes die geplakt worden aan de binnenkant van het wiel. Indien er eentje mist of wanneer het wiel niet goed werd uitgebalanceerd, kan dit dus tot trilling leiden. Bij de voorste wielen zal dit extra duidelijk zijn doordat ook het stuur zal trillen tijdens het rijden.

Laat in ieder geval zeker ook de staat van elke band nakijken, want hier kan onregelmatige slijtage of een bobbel in een band zijn. In dit geval is het verstandig om de band te vervangen.

Trillen tijdens het remmen

Trilt de auto tijdens het remmen, dan is dit meestal een teken zijn van gebogen remschijven. Dit komt soms door algemene slijtage, maar vooral door oververhitting, die ervoor zorgt dat de remschijf krom trekt bij het afkoelen nadien. Heel soms kan het trillen dan ook ten gevolge zijn van een probleem met de ophanging doordat er ergens in het stuurkolom van het stuur naar de voorwielen een probleem plaatsvindt.

Trillingen door een probleem in de aandrijving

Wanneer een auto in het verleden een ongeval heeft gehad, kunnen er onderdelen in de aandrijflijn zijn verbogen. Daarnaast is slijtage van wiellagers is ook een mogelijke bron van het trillen.

Trillen of schokken?

Wanneer het fenomeen meer lijkt op schokken dan op trillen,  zijn er meestal andere oorzaken  die evengoed aandacht nodig hebben. Hieronder sommen we veelvoorkomende oorzaken van een schokkende auto op.

Schokken bij het wegrijden

Komt het schokken van de auto enkel voor bij het wegrijden? Dan kan dit op een probleem duiden met de koppeling of het vliegwiel van de auto. In dit geval geeft de koppeling niet meer genoeg wrijving of is er een probleem met het vliegwiel. 

Schokken tijdens het rijden

Heeft de auto last van schokken tijdens het rijden, dan kan dit aan een versleten motorsteun liggen, maar het kan kan komen door slechte verbranding in de motor. Dit op zich kan weer vele oorzaken hebben, zoals:

  • Bougies aan vervanging toe
  • Bobines aan vervanging toe
  • Slechte connectie van kabelboom met bobines
  • Een compressie verschil tussen de cilinders
  • Etc.

In dit geval kan het dus zelf zijn de de auto niet op alle cilinders rijdt. Laat in dit geval zo snel mogelijk de auto nakijken, want slechte verbranding kan tot ernstige motorschade leiden.

Naast de bovenstaande redenen, zijn er nog vele andere mogelijke oorzaken van een trillingen of schokken van een auto. Heb je twijfel? Maak gerust een afspraak via info@qcarsgewelt.com of bel 016 69 44 44. Qcars Gewelt is een multi merken garage gespecialiseerd in onderhoud, herstellingen en keuringen en is gelegen te Wingepark 1, Rotselaar op 10km van Leuven en tevens zeer dicht bij Holsbeek.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul uw gebruikersnaam of e-mailadres in. U ontvangt dan een link waarmee u een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.