De periodieke technische keuring is verplicht voor wagens die ouder dan 4 jaar zijn en is voor de meeste auto’s jaarlijks uit te voeren. Relatief jonge wagens komen vaak zonder problemen door de keuring, maar toch komt een wagen die herkeurd moet worden vaker voor dan je denkt.
Vaak is de herstelling voordehandliggend, maar een wagen moeten herkeuren blijft tijdrovend. Daarom hebben wij de 5 meest voorkomende redenen opgesomd waarom een auto wordt afgekeurd en waar je op moet letten.
- Fout afgestelde of niet werkende lichten
Het klinkt misschien als een kleinigheid, maar voertuigen waarvan maar ook één licht niet functioneert of slecht is afgesteld worden meteen afgekeurd. Sinds kort is zelfs een defect mistlicht of nummerplaat lampje eveneens een reden tot herkeuring.
- Te hoge uitstoot
In dit geval is de CO-uitstoot van de auto te hoog, wat ook aanleiding geeft tot herkeuring. In sommige gevallen kan het zijn dat de katalysator nog niet goed warm was, maar vaak is het zo dat deze niet goed meer functioneert. Dit komt vaker voor bij oudere wagens.
- Versleten banden en remmen
Banden die te weinig profiel hebben of elders te veel slijtage hebben (door schade van borduren bijvoorbeeld) leiden altijd tot afkeuring. Let dus goed op of je banden nog in goed staat zijn om herkeuring te voorkomen. Ook de remkracht van de auto wordt getest bij de keuring. Heb je het gevoel dat deze zwak is, laat dit dan nakijken vooraleer naar de keuring te gaan.
- Slechte ruitenwisser of sproeiers
Ruitensproeiers en wissers dienen correct te functioneren en worden getest bij de periodieke keuring. Zijn je ruitenwissers versleten of werkt bijvoorbeeld de sproeier van de achterruit niet, kan dit leiden tot een keuringsbewijs met nodige herkeuring.
- Aftermarket aanpassingen
Tot slot komen aftermarket aanpassingen zoals sportuitlaten en een andere ophanging ook vaak voor en kunnen deze ook voor een rood keuringsbewijs zorgen. Zorg in het geval van een uitlaat dat deze een EC certificaat heeft dat getoond kan worden op de keuring. Deze kan je opvragen bij de dealer waar de uitlaat vandaan komt.
Bij een aftermarket ophanging (zoals van het merk KW of Bilstein) is het belangrijk dat de uitlijning binnen de opgegeven normen van de producent van de ophanging valt. Let op, voor een nieuwe ophanging dien je zelfs een aparte afspraak bij de keuring te maken! Maak in dit geval een afspraak voor het meten van de uitlijning zoals bij een keuring na ongeval.
Bij een aangepaste uitlaat en/of ophanging krijgt de auto een “tuning verslag” bij het keuringsbewijs, waar de aanpassingen aan de auto in worden vermeld. Dit bewijs zorgt ervoor dat de aanpassing de bij volgende periodieke keuring niet opnieuw nagekeken moet worden.
Mijn wagen is afgekeurd, wat nu?
Heb je bij een of meerdere van deze punten twijfel over je auto of is je auto afgekeurd? Plan dan een nazicht voor keuring of een herkeuring via ons. Bij Qcars helpen we onze klanten dagelijks met keuringen en herkeuringen.
Maak een afspraak via info@qcarsgewelt.com of bel 016 69 44 44
Reacties