Elke auto heeft een aanbevolen hoeveelheid olie waarbij de motor correct functioneert. Vaak geeft een auto enkel een een melding wanneer er te weinig olie in de motor zit. Echter is zowel te veel als te weinig olie schadelijk voor een motor. Weest dus voorzichtig met het zelf bijvullen en kijk het maximale oliepeil goed na indien mogelijk.

Wat gebeurt er als mijn auto te weinig olie heeft?

De olie in je motor heeft verschillende functies. De meest voordehandliggende is smering tussen de rakende bewegende oppervlaktes van je motor, maar daarnaast heeft ze ook een koelende en reinigende functie.

Wanneer je te lang met een laag oliepeil rijdt, kan dit dus ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je motor. Ze kan leiden tot:

  • Te warm worden
  • (Zeer) snelle slijtage van onderdelen zoals lagers, zuigers en nokassen, etc.
  • Permanente motorschade

Gelukkig is het bijvullen van olie zeer gemakkelijk zelf te doen en is olie voor de gemiddelde auto te koop in de meeste tankstations. Houd het oliepeil van je auto dus regelmatig in de gaten!

Wat gebeurt er als mijn auto te veel olie heeft?

Wanneer een met te veel olie draait, kan dit evengoed schadelijke gevolgen hebben. De gevolgen kunnen zijn:

  • Schade aan de katalysator
  • Schade aan de roetfilter (voor diesels)
  • Gebrek aan smering (te veel olie kan gaan schuimen, waardoor de smering wegvalt)
  • Lekken van olie (door te hoge druk in het carter)

Meestal is dit meteen zichtbaar bij het starten van de auto, waarbij er veel blauwe rook uit de uitlaat zal komen. In dit geval is het verstandig de auto zo snel mogelijk van olie te ontdoen en opnieuw bij te vullen tot het correcte niveau.

De juiste olie voor uw motor

Naast het juiste oliepeil, is ook de juiste soort olie voor iedere motor belangrijk. Afhankelijk van welk type auto, motor en zelfs het klimaat waar de auto rondrijdt kan dit verschillen.

Heb je vragen over het oliepeil of het juiste type olie voor jouw wagen?

Maak een afspraak via info@qcarsgewelt.com of bel 016 69 44 44

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul uw gebruikersnaam of e-mailadres in. U ontvangt dan een link waarmee u een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.