De distributieriem is een cruciaal onderdeel van de motor van je wagen. Het zorgt ervoor dat de nokkenas en de krukas op elkaar afgestemd blijven. Dit is nodig is voor een correcte werking van de motor. Na verloop van tijd slijt de riem echter. Dit kan leiden tot een breuk van de riem, wat ernstige schade aan de motor kan veroorzaken. In dit artikel zullen we bespreken wanneer een distributieriem vervangen moet worden, waarom dit belangrijk is voor je motor en welke soorten riemen er bestaan.

Wanneer moet een distributieriem vervangen worden?

De meeste fabrikanten van auto’s raden aan de distributieriem om de 80.000 tot 120.000 kilometer, of om de 5 tot 7 jaar, te vervangen. Het is echter belangrijk om in eerste instantie de aanbeveling van de autofabrikant te volgen, de levensduur van de riem is namelijk afhankelijk is van het type auto en het gebruik ervan. Het negeren van de aanbevolen vervangingsinterval kan leiden tot een gebroken riem, wat dus kan leiden tot ernstige motorschade en dure reparaties.

Waarom is het vervangen van de distributieriem belangrijk voor je motor?

De distributieriem zorgt ervoor dat de nokkenas en de krukas op de juiste manier blijven draaien, waardoor de kleppen op het juiste moment open en dicht gaan. Als de riem versleten raakt of breekt, kan dit leiden tot een slechte werking van de motor door foutieve timing of volledig wegvallen van beweging van de kleppen, wat kan resulteren in een verminderde prestatie, hogere brandstofverbruik of motorschade, respectievelijk.

Welke soorten riemen bestaan er en wanneer moeten ze vervangen worden?

Er zijn twee soorten distributieriemen: de riem en de ketting

Een distributieriem is gemaakt van rubber en is vaak stiller en lichter dan een distributieketting. Deze riemen hebben de neiging om na verloop van tijd te slijten, wat kan leiden tot een breuk of het slippen als ze niet regelmatig worden vervangen. Het is aanbevolen om de distributieriem te vervangen volgens de aanbevolen interval die in de handleiding van de auto wordt vermeld. Over het algemeen ligt dit tussen de 80.000 en 120.000 kilometer, afhankelijk van het merk en model van de auto zoals hierboven uitelegd.

Een distributieketting is gemaakt van gehard staal en werkt op dezelfde manier als een distributieriem, maar is duurzamer en gaat over het algemeen veel langer mee. Distributiekettingen hebben meestal geen specifiek vervangingsinterval, in tegenstelling tot een distributieriemen, maar ze moeten nog steeds worden gecontroleerd op slijtage en vervangen worden indien nodig. Een distributieketting kan over het algemeen 200.000 kilometer of langer meegaan voordat ze aan vervanging toe is.

In het kort: distributieriemen moeten regelmatig worden vervangen volgens de aanbevolen interval in de handleiding van de auto, terwijl distributiekettingen meestal geen specifiek vervangingsinterval hebben, maar nog steeds moeten worden gecontroleerd op slijtage en vervangen worden indien nodig.

Heb je vragen over je distributieriem of distributieketting, of heeft je wagen meer dan 120.000 km gereden en wil je deze laten nakijken? Maak een afspraak via info@qcarsgewelt.com of bel 016 69 44 44.

Qcars Gewelt is een multi merken garage gespecialiseerd in onderhoud, herstellingen en keuringen en is gelegen te Wingepark 1, Rotselaar op 10km van Leuven en tevens zeer dicht bij Holsbeek.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul uw gebruikersnaam of e-mailadres in. U ontvangt dan een link waarmee u een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.