Een auto die niet start kan veel verschillende oorzaken hebben. Ondanks dat panne zeer ergerlijk kan zijn, is de oorzaak van een niet startende auto in de meeste gevallen voordehandliggend. Soms is er ook geen herstel nodig en kan het probleem zonder depannage verholpen worden. Bij een slecht startende motor zijn er vaak weer andere oorzaken. In dit artikel lichten we de meest voorkomende redenen toe en wat je kan doen om ze te controleren.

  1. Accu

In vele gevallen ligt de oorzaak van het niet starten bij de accu. In dit geval is de accu leeg, slecht gemonteerd, versleten of gecorrodeerd. De auto zal in dit geval geen werkende lichten of radio hebben en dashboard lampjes branden niet of amper. Onderneem de volgende stappen:

  1. Controleer of de accu goed contact maakt met de positieve en negatieve polen
  2. Probeer de wagen te starten met startkabels en een andere wagen

Lukt het, na connectie met startkabels aan een andere wagen, om bijv. de lichten aan te doen? Dan licht het probleem vrijwel zeker aan de accu, die leeg is of versleten. Werkt dit niet, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand.

  1. Startmotor

Indien de auto wel nog stroom heeft (lampen kunnen aan, radio, etc.)  maar start de wagen niet, dan ligt het probleem mogelijks aan de startmotor. In de meeste gevallen komt dit voor bij oudere wagens, want een startmotor slijt na verloop van tijd. In dit geval is het niet mogelijk om het probleem direct te verhelpen.

  1. Brandstoftoevoer

Indien de motor geen brandstof meer krijgt, zal ze ook niet meer starten. Let in ieder geval op of er een benzinegeur is rond te auto, wat wijst op een lek in de toevoer. Indien de brandstoftank helemaal leeg gereden is, kan er lucht in de leidingen blijven (ook na het tanken), waardoor de auto niet of moeilijk start. Tot slot kan een verstopte brandstoffilter of een defecte brandstofpomp ook aan de oorzaak liggen. 

  1. Bougies of bobines

De bobines zijn verantwoordelijk voor het creeën van het hoge voltage voor de ontstekingsvonk van de bougies. Indien er bij de bobines slecht contact is, zal de motor niet of moeilijk starten. Bij de bougies treed na verloop van tijd slijtage op, en moeten dus vervangen worden (meestal om de 60.000 km). Indien er iets scheelt met de bougies of bobines, zal dit meestal al duidelijk worden door onregelmatig draaien van de motor, moeilijk starten of onregelmatig lopen van de motor.

  1. Generator

De generator laadt de accu op en kan dus aan de oorzaak liggen van een auto die niet wilt starten. Vaak is de generator versleten of is er iets mis met de aandrijfriem. In dit geval zal je met startkabels de wagen dus ook kunnen starten, maar zal de batterij door het rijden niet opladen.

Start je auto niet of moeilijk of schokt je auto tijdens het rijden? Maak een afspraak via info@qcarsgewelt.com of bel 016 69 44 44

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul uw gebruikersnaam of e-mailadres in. U ontvangt dan een link waarmee u een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.